• Kevätistutus sipulikasveista

    Puutarhahommat maadoittaa ja rauhoittaa. Se on selvä. Vielä kun pihassa on lunta (ainakin metri), kevään ruukkuistutuksilla pääsee alkuun ja tunnelmaan. Multapussin avaaminen, paakkujen irrotus ruukuistaan ja ihan vaan kauneuden suunnittelu ja luominen saa mielen lepäämään. Ei turhaan puutarhahommia kutsuta terapeuttiseksi.

    Tässä istutuksessa on:
    – kultalakkaa
    – kirjopikarililjoja
    – tulppaaneja
    – hyasintteja
    – palmun ja sananjalan lehtiä

    Vielä on kukat visusti supussa, kun on niin kylmä, mutta pian pian alkaa nupuissa näkymään väriä.

    /Sanna

  • Tammikuun kukkasiiliasetelma

    Kukkasiili asettelualustana innostaa ekologisuudellaan, näyttävyydellään ja trendikkyydellään. Tekeminenkin on taas sellaista mindfullnessiä, että oksat pois. Ihan parasta!

    Muistaa kannattaa kuitenkin, että parhaita siilille on paksuvartiset ja kohtuu pehmeät kukat. Esimerkiksi tässä olevat jänönhännät ei ohuen vartensa vuoksi jää piikkeihin kiinni vaan tukeutuu muihin kukkiin/oksiin. Mutta tätä kyseistä asetelmaa ei tarvitsekaan siirtää, joten se ei haittaa.

    Tähän aikaan vuodesta minua inspiroi vielä kuivakukat, mutta pian jo kyllä kaipaan tuorettakin materiaalia.

    Tähän käytetyt materiaalit:
    – lehtikuusi
    – iso-olkikukka
    – kaura
    – sananjalka
    – jänönhäntä

    Reels tästä asetelmasta löytyy täältä.

    /Sanna

  • Tammikuun talvikranssi ”Be bold”

    Näin vuoden vaihteen toisella puolella kransseihin alkaa päätyä vaistomaiseti myös muuta kuin havuja ja vihreää. Aika piristävää jotten sanoisi! Näin heti joulun jälkeen siis. (Ensi joulun lähestyessä sitten taas ihanaa vihreyttä…) Tämähän näissä luonnon materiaalien kanssa työskentelyssä on ihaninta ja inpiroivinta, että materiaalit muuttuvat vuodenaikojen mukaan.

    Tämä kranssi minulla on minulla nyt ovessa. Ja vaikka se on iso ja muhkea ja valtava (lue vie koko oven leveyden), niin silti se saa olla just tuollainen. ”Be bold” voisi olla tämän nimi!

    Tässä hyvin lennokkaassa tammikuun kranssissa olen käyttänyt:
    – lehtikuusta
    – valkaistua ruskusta
    – sananjalkaa
    – kultapalmua
    – kauraa
    – värjättyä unelmaa

    Reels tästä löytyy täältä.

    Ihanaa ja jännittävää vuoden alkua! Remember to BE BOLD!

    /Sanna

  • Kranssi 2.0 – talvinen vihreä möykky seinällä

    Onko perinteinen, pyöreä kranssi so-last-season? En kyllä itseasiassa usko hetkeäkään, mutta onhan aina kiva kokeilla, innostua ja tehdä jotain uutta, erilaisia ja ei-niin-perinteistä. Nyt minulla on ollut työn alla kranssin päivitys – eli kranssi 2.0. Tavallaan kranssi, tavallaan kukkapilvi, tavallaan vihreä möykky seinällä, tavallaan tilateos, kukkataideteos tai -installaatio. Siinä on vähän kaikkea!

    Tässä vihreässä ja hitusen jouluisessa (mutta enemmän ehkä kyllä talvisessa) seinäluomuksessa olen käyttänyt:
    – villiparsaa
    – peikonpähkinöitä
    – kummituspuuta
    – kapealehtistä eukalyptusta
    – makedonianmäntyä
    – sananjalkaa
    – lehtikuusta

    Olipahan hauskaa (ja sormet jäässä)!! Toivottavasti tästä on inspiraatioksi sinullekin! Reels löytyy täältä.

    /Sanna

  • Värillinen koristeapila

    Niin vähään tyytyväinen, niin näyttävä. Sitä ovat valkoapiloista jalostetut koristeapilat (Trifolium). Olen näitä monta vuotta hehkuttanut täällä blogissakin. Taisin kasvatella näitä ensimmäistä kesää viisi vuotta sitten. Silloin metsästin niitä kissojen ja koirien kanssa, tänä kesänä niitä oli  puutarhamyymälöissä jo hyvin. Mietin silloin aikoinaan mikä ihmeen nimi niitä kuvaisi parhaiten, kun suomenkielistä vakiintunutta nimeä ei ollut, ja päädyin koristeapilaan.
     
    Lehdet on TODELLA koristeellisen väriset. Sävyt niissä on hyvin erilaiset lajikkeesta riippuen. Kasviin tulee valkoapilamaisia kukkia, kookkaampia, varsinkin jos lannoitus on kunnossa. Joinakin vuosina olen jättänyt kukat (ja nyppinyt ohikulkiessani vanhat) ja joinakin vuosina olen nyppinyt lähes kaikki jo saman tien niiden ilmestyttyä. Koristearvo tässä kasvissa on mielestäni juurikin lehdissä. Välillä minulla on ollut näitä sekaistutuksissa ja välillä omillaan sellaisenaan, kuten tänä vuonna tässä sisäänkäynnillä.

    Sen olen tässä vuosien saatossa huomannut, että välillä tämä menestyy niin hyvin, että se leviää kukkapenkkiin tai nurmikolle. Siitä en tykkää. Toisaalta leviäminen ei ole mitään massiivista, mutta kuitenkin. Tämän vuoksi vältän ruukun sijoittamista niiden läheisyyteen.

    Punalehtinen lajike ’Isabella’

    Mustalehtinen lajike ’Dark Debbie’.

    /Sanna

  • Kesäorjanlaakeri ruukussa

    Siis mitä ihmettä tuolla ulkona tapahtuu? On niin kertakaikkisen lämmin, ettei tässä tarvitse kaivata Välimeren rannoille ollenkaan. Ihan kuin meitä nyt erityisesti pidettäisiin hyvänä kauhean kevään jäljiltä. Olen nauttinut täysillä sekä säästä – että ihan kaikesta!
     

    Tämä kasvi on myös ilahduttanut. Se on punamarjainen kesäorjanlaakeri (Ilex verticillata) jouluistutuksesta. Sen menestyminen joulun tienoilla istutuksessa, ja sen jälkeen kasvimaamultaan siirteeseen siirrettynä, oli menestys. Tuossa loppukeväästä kasvimaata laittaessani katselin känkkyrää josko se mahtaisi elossa olla – ja istutin sen lannoitettuun multaan ruukkuun. Niin se alkoi puskea lehtiä, ja nyt pidän todella paljon sen habituksesta. Tällaisia kesäkukkia – siis puuvartisia pensaita – kaipaisin ruukkuistutuksiin enemmän. Koen, että puuvartisilla olisi vaikka kuinka paljon annettavaa myös ruukkuistutuksissa. 

    Nyt seuraan jännityksellä kuinka tämän kokeilun käy. Millaiseksi se kasvaa. Periaatteessa eteläisemmässä Suomessa se saattaa talvet menestyä maassa, mutta minulla tästä ei kokemusta ole. Paitsi viime talvesta. Marjoja ei taida valitettavasti ole odotettavissa, sillä kasvi on kaksikotinen ja tarvitsisi hedeyksilön seurakseen.

    /Sanna