Kesäorjanlaakeri ruukussa

Date
kesä, 15, 2020
Siis mitä ihmettä tuolla ulkona tapahtuu? On niin kertakaikkisen lämmin, ettei tässä tarvitse kaivata Välimeren rannoille ollenkaan. Ihan kuin meitä nyt erityisesti pidettäisiin hyvänä kauhean kevään jäljiltä. Olen nauttinut täysillä sekä säästä – että ihan kaikesta!
 

Tämä kasvi on myös ilahduttanut. Se on punamarjainen kesäorjanlaakeri (Ilex verticillata) jouluistutuksesta. Sen menestyminen joulun tienoilla istutuksessa, ja sen jälkeen kasvimaamultaan siirteeseen siirrettynä, oli menestys. Tuossa loppukeväästä kasvimaata laittaessani katselin känkkyrää josko se mahtaisi elossa olla – ja istutin sen lannoitettuun multaan ruukkuun. Niin se alkoi puskea lehtiä, ja nyt pidän todella paljon sen habituksesta. Tällaisia kesäkukkia – siis puuvartisia pensaita – kaipaisin ruukkuistutuksiin enemmän. Koen, että puuvartisilla olisi vaikka kuinka paljon annettavaa myös ruukkuistutuksissa. 

Nyt seuraan jännityksellä kuinka tämän kokeilun käy. Millaiseksi se kasvaa. Periaatteessa eteläisemmässä Suomessa se saattaa talvet menestyä maassa, mutta minulla tästä ei kokemusta ole. Paitsi viime talvesta. Marjoja ei taida valitettavasti ole odotettavissa, sillä kasvi on kaksikotinen ja tarvitsisi hedeyksilön seurakseen.

/Sanna

Related Posts